DIY: Afslibning og sæbebehandling af Børge Mogensens J39 Folkestol
I det følgende tages afsæt i afslibning og sæbebehandling af Børge Mogensens klassiske J39 Folkestol i egetræ, men selve processen og træ-bearbejdningen er tilsvarende for møbler i eg og bøg. Der er ikke én entydig og rigtig løsning for at nå frem til et tilfredsstillende resultat, men det er altid en individuel vurdering af træets udgangspunkt. Der er dog ingen lette genveje i forhold til kemiske produkter, sandblæsning eller andet i forbindelse med afslibning af et lakeret, olieret, bejdset eller ubehandlet møbel.
Som udgangspunkt skal der altid slibes i træets åreretning og sliber du en bordplade, så husk at sikre dig, at den er i massiv træ. Er det finér, anbefales det at være meget forsigtig, da man ellers vil kunne slibe igennem fineren.
Nedenfor ses før og efterbillede:
Det giver rigtig god mening sætte møbler i stand frem for at købe nye. Med få midler kan du selv være med til at ændre udtrykket på dine gamle møbler. Husk altid at gøre arbejdet ordentligt og kun bruge kvalitetsmaterialer. Hvis du får dine møbler sat i stand, så vælg altid en professionel samarbejdspartner og se gerne billeder at tilsvarende projekter de har udført inden accept at tilbudet.
Nedenfor ses den stol vi gerne vil ændre udseende på og gøre mere moderne.
Materialeliste
1. Need to have: sandpapir, slibesvampe, åndedrætsværn og tålmodighed
2. Nice to have: Excentersliber, Deltasliber, høreværn, åndedrætsværn sandpapir, slibesvampe og tålmodighed
Punkt 1)
Fjern det gamle flet. Gør det gerne udendørs og brug støvmaske. Køber du et brugt møbel, som du ikke kender historikken på, så husk at få udskiftet alt polstringen.
Ved at omflette sædet, så får du alt det gamle støv væk.
Fjern klammerne med en skævbidder. Møbelfix forhandler den absolut bedste skævbider til fjernelse af klammer. Den kan du købe her.
Punkt 2)
Som udgangspunkt anbefales det altid at starte med sandpapir korn 180. Herefter tages en individuel vurdering af emnet. Er møblet lakeret, anbefales det at grovpudse med korn 80. Pas på med ikke at ændre alt for meget på træets former ved at slibe de organiske former kantede. I denne grovpudsningsfase er det selvfølgelig ikke det mest afgørende.
I dette tilfælde er stolen lakeret og vi benytter en Festool Excentesliber ETS 125 REQ med blød sål og Granat slibepapir korn 80.
Punkt 3)
Når møblet er grovpudset og alt det gamle træ/lak eller olie er slebet væk, skal der efterfølgende finpudses med fx korn 180. Det er også i denne fase, at ujævnheder og kanter fra grovpudsningsfasen kan slibes fine og runde igen.
Punkt 4)
De svært fremkommelige steder kan pudses enten med håndkraft.
I dette tilfælde er der benyttet en Festool Deltasliber med Granatpapir korn 180.
Punkt 5)
Når møblet står flot, fint og lyst, er møblet klar til en ny behandling i form af lak, sæbe eller olie. Men da den gamle overflade er pudset væk og træet nu fremstår helt åbent, vil træfibrene rejse sig og overfladen fremstå ru.
Derfor er det et rigtig godt trick at udvande træet. Altså vaske træet af med vand (ikke for meget). Herefter vil træet rejse sig.
Til egetræ anbefales det at bruge demineraliseret vand for at undgå misfarvninger på træet.
Punkt 6)
Når træet er tørt, kan møblet finslibes med korn 180 og efterfølgende 240. Her er det en stor fordel at bruge en en slibesvamp til at opnå den sidste finish.
I dette tilfælde er der benyttet slibesvampe fra Festool.
Punkt 6)
Når træet er helt rundt og glat, skal det mættes med sæbe. Processen gentages 2 gange. Evt. med mellemslibning med en slibesvamp korn 240 eller tilsvarende. Lad ikke sæben sidde for længe (5-10 minutter). Herefter fjernes det overskydende sæbe med en fnugfri klud.
I dette tilfælde er der brugt træsæbe fra Guardian. Sæben er utrolig enkel at bruge. Den kan købes her
Stolen vaskes godt med træsæben fra Guardian
Hermed det færdige resultat :-)
...Og det færdige resultat med nyt fletsæde
Herefter er møblet færdigt og klar til brug. Husk at denne guide kun er vejledende og til hobbybrug. Der er flere måder at gøre dette på og alle møbler er forskellige og kræver forskellig bearbejdning.
God arbejdslyst :-)